Hoe zet ik een idee succesvol in de markt?

Forty
3 min readJan 19, 2021

Het is een vraag die Pim van der Hoorn regelmatig krijgt. Wij vroegen hem hoe organisaties deze stap toch kunnen zetten. “Door initiatief te nemen en voorop te gaan, met lef en optimisme, kan elke organisatie verandering omzetten in vooruitgang.”

Als innovatiestrateeg bij Forty helpt Pim organisaties bij het doorlopen van het innovatieproces. Dat houdt in: altijd een stap vooruit denken. Waar wil de organisatie naartoe? Wat is de volgende logische stap in het ontwikkelen van een succesvolle dienst of product? Geen gemakkelijke vragen voor veel organisaties, aldus Pim. “Grote organisaties weten vaak wel hoe ze bestaande producten moeten vermarkten, maar ze missen de wendbaarheid om iets totaal nieuws te ontwikkelen. Daarbij vinden ze de onzekerheid die daarmee gepaard gaat, moeilijk. Kleine ondernemers zijn wendbaarder, maar daar geldt vooral dat een uitvinder van een idee niet per se goed is in het verkopen daarvan. Je kunt iets briljants verzinnen, maar dat in de markt zetten, is écht anders. Dat vereist ondernemerschap en lef.”

Welke tip wil je aan ondernemers/organisaties geven om die stap tóch te nemen?

“Start klein en sla niet direct je hele spaarvarken kapot. Daarom adviseer ik klanten ook altijd om eerst laagdrempelige versies te ontwikkelen, zoals een prototype of landingspagina’s die je direct in de praktijk kunt toetsen. Zo klein beginnen stimuleert je creativiteit, dwingt je te denken buiten de geijkte paden, creatief te zijn en dingen zelf te doen, in plaats van dat uit te besteden. Te veel mogelijkheden hebben kan je namelijk ook lam slaan. Ik spreek uit ervaring. Voor Forty had ik namelijk mijn eigen startup Kicks, opgezet binnen de KNVB. Kicks begon als een online voetbalplatform waar de voetballer aan zijn trekken komt, die zelf wil weten wanneer hij speelt en veranderde langzaam in een voetbalsportschool. Kicks ging van start met een fors KNVB budget. Fantastisch natuurlijk, maar je gaat wel een beetje naar de standaard kanalen kijken: online marketing, advertenties. Terwijl als je dat geld niet hebt, je misschien wel standbeelden in de stad gaat verkleden om het nieuws te halen.”

Wat heb je geleerd in de afgelopen jaren over hoe je een idee in de markt zet?

“Dat alles draait om focus. Dat leerde ik als marketeer bij Kia en Heinz, maar ook bij Kicks en nu Forty. In het begin van ieder innovatieproces lijkt alles even kansrijk. Je wilt geen doelgroep overslaan, dus pak je die jongeren er ook nog maar bij, je wilt snel groeien dus begin je ook maar meteen in een andere stad. Niet doen. Houd de focus op je oorspronkelijke idee, probeer dat groot te maken en verander je strategie pas als je zeker weet dat het nodig is. Daarnaast: zet een idee samen met gelijkgestemden in de markt. Bij Kicks haakte de KNVB aan, maar ook bij Forty zoeken we continu de samenwerking met innovatieve ondernemers die net als wij vooruit willen. Zo help ik momenteel een productontwerper (Michiel van der Boom van Boom Design) met de marktbenadering van zijn ‘voetbalschieter’ voor rolstoelgebruikers. De voetbalschieter is een losse module die ballen aan kan nemen en weg kan schieten. De schieter is te koppelen aan alle rolstoelen. We richten ons in eerste instantie op kinderen en hebben de ambitie om hen ook van het voetbalspel te kunnen laten genieten. Bijvoorbeeld tijdens gymlessen op school of in een thuissituatie. Zo proberen we altijd verandering om te zetten in echte vooruitgang. Doe je mee?”

--

--

Forty

Wij zijn dé partner in innovatie en creëren samen met jou ambitieuze en onmisbare producten. Zo zetten we samen verandering om in vooruitgang.