Hoe je met beperkte tijd en beperkt budget tóch succesvol kunt experimenteren

Forty
3 min readMay 6, 2020

De kracht van de Lean Startup methode van Eric Ries zit in het experimentele karakter. Vroegtijdig en continu testen of je op de goede weg zit versnelt innovatie en beperkt de kosten. Die theorie werkt zonder twijfel. Maar in de praktijk zie ik regelmatig dat weinig tijd en beperkte resources roet in het eten kunnen gooien. Vanwege een naderende deadline, of een te klein team kun je niet eindeloos blijven testen. En daarmee komen je resultaten mogelijk onder druk te staan.

Benieuwd hoe je met beperkte tijd, mankracht en geld toch resultaten kunt boeken? In dit artikel deel ik mijn praktijkervaringen en twee praktische tools met je.

Succesvol experimenteren

Experimenten leiden tot succes. Ik zie het in mijn dagelijkse werk voor Forty en ken de succesverhalen van Dropbox en Peerby. En natuurlijk, met meer tijd, geld en mensen kun je meer experimenteren. Maar om succesvol te experimenteren maakt de hoeveelheidhelemaal niet uit. Het gaat om de relevantie van die experimenten. En de snelheidwaarmee je ze test.

Een succesvol experiment achterhaalt (consumenten)gedrag. Daarvoor hoef je niets groots te bouwen. Je maakt ‘iets’ dat je de wereld in kunt sturen en analyseert wat ermee gebeurt. Dat ‘iets’ kan variëren van een LinkedIn post, tot een papieren schets of een klikbaar prototype (dat aan de achterkant nog niet is gebouwd). Door niet eindeloos te bouwen behoud je snelheid en kun je op korte termijn bijvoorbeeld een aankoopintentie onderzoeken.

Vind je belangrijkste aannames met de ‘Hypothese creator’

Wanneer je bezig bent met het ontwikkelen van een idee ga je daar zo sterk in geloven dat je bepaalde risico’s vergeet. Gevaarlijk! Daarom wil je, voordat je gaat experimenteren, díe hypothesen opstellen die de kern van je idee toetsen. Dat zijn je meest relevante experimenten. Voor de Schone Billen Box van HEMA deden we de belangrijkste test ook als eerst.

Maar hoe stel je die cruciale hypothesen op? Je zult in je geheugen moeten graven waar bepaalde aannames vandaan komen. Heb je ze gehoord van iemand, is het onderzocht of heb je het jezelf verteld? Door na te gaan waar een aanname vandaan komt kun je vaststellen hoe onzeker die is. Om je te helpen al je aannames te inventariseren hebben we bij Forty de ‘Hypothese creator’ gemaakt. Een handige tool die je helpt aannames te ontdekken en ze voor je ordent. Ga vrijblijvend aan de slag met de ‘Hypothese creator’ en ontvang een overzicht van je aannames.

Objectieve keuzes maken

Je hebt nu een overzicht van de meest relevante aannames. Maar je hebt beperkt tijd en beperkt budget, je kunt ze dus niet allemaal testen. Tijd voor een objectieve keuze met behulp van een matrix die je wellicht wel kent.

Met deze matrix kom je erachter welke aannames je (gedeeltelijk) hebt gevalideerd en welke een grote invloed hebben op het succes van je idee. De aannames die je nog niet hebt gevalideerd en die de grootste invloed hebben op het succes van je idee zijn het meest relevant om mee te starten (rechts bovenin de matrix). Maar vergeet niet kritisch te kijken naar de belangrijkste aannames die je nog niet hebt gevalideerd (links bovenin).

Met de gekozen aannames ga je op zoek naar het experiment waarmee je de belangrijkste aannames kan testen.

Tijd om te experimenteren

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het prioriteren van je allerbelangrijkste aannames. Nu is het tijd om die aannames met experimenten te gaan toetsen.

Bij Forty hebben we een goede manier gevonden om de experimenten te kiezen die het best passen bij jouw belangrijkste aannames. Laat het me weten wanneer ik je kan helpen om een sterk experimentenplan op te zetten opzetten waarmee we de slagingskans van jouw idee flink vergroten.

--

--

Forty

Wij zijn dé partner in innovatie en creëren samen met jou ambitieuze en onmisbare producten. Zo zetten we samen verandering om in vooruitgang.